ELBASANI - ZHVILLIMI URBAN 1945 - 1990

ISBN: 978-9928-346-13-1| Published: 2022-04-06 135 - Viewers

Historia e trevave te Elbasanit e ka zanafillen e saj ne shekullin II p.e.s. me vendbanimet e hershme ilire. Ne te dhenat arkeologjike besohet se emri i pare i Elbasanit ka qene Mansius qe do te thote vend - qendrim; shume arkeologe besojne se vendburimi me i madh arkeologjik i qytetit antik mund te jete ne zonen Lindore te Elbasanit, prane rrapit te Mançes, per shkak te ngjashmerise midis emrave dhe rrenojave. Ne shekullin II – te, qyteti njihej me emrin Skampius e me vone me emrin Skampi dhe ishte ne varesine administrative te Durrahut (Durresit). Duke qene i vendosur ne kryqezimin e rrugeve Veri - Jug dhe Lindje - Perendim, ai ka sherbyer si pike e rendesishme kalimi dhe si stacion i rendesishem, duke u permendur si qender urbane, ushtarake e peshkope. Gjate periudhes romake Skampius njohu lulezimin e tij me te madh, sepse ishte nje kryqezim rrugesh ku Perandoria Romake ndertoi rrugen “Via Egnatia”, nje rruge me strategji ushtarake dhe ekonomike ku do te lidhej Roma me Kostandinopojen. Kjo rruge e rendesishme strategjike sherbeu edhe gjate lufterave fetare e kryqezatat. Pas bllokimit te rruges “Via Egnatia”, nga dyndjet e barbareve, qyteti i Skampinit nuk permendej me dhe u shkaterrua nga bullgaret dhe ostrogotet gjate migrimit sllavo-bullgar diku nga shekulli VI-VII. Ne vitin 1492 sulltan Bajaziti ndertoi xhamine Mbret, me e vjetra e qytetit dhe nder me te vjetrat ne Shqiperi, e cila ndodhet ne zemer te kalase se qytetit. Ne hyrje te kalase, mbi nje pllake, sulltani shkroi ne turqisht: “Eli-Basan, es Sulltan, Ibni Sulltan, Fahti Sultan, Mehmet Han-i Han.” (Vura dore, une sulltan bir sulltani, sulltan triumfues, Mehmet, mbret i mbreterish). Pra, “Elbasan” do te thote vura dore. Me kalimin e kohes rreth Kalase u zhvillua qyteti i Elbasanit.

Autoret: Dr.Urb. Gjergj THOMAI, Urb. Fatlinda STRUGA, Ark. Iva MEZEZI

Duhet të jeni të Identifikuar qe të pelqeni/vlersoni postimin!

(0) Comments

You need to Log In to comment this post!